Logotype Yrkeshögskolan

För studerande på YJ

Inför skolstart

Yrkeshögskolan Jönköping har skolstarter två gånger per år. Vissa utbildningar startar på hösten och andra på våren. När vi har antagit dig till utbildningen skickar vi ett antagningsbesked till dig. För att säkra din plats i utbildningen behöver du tacka JA till platsen.


Studiestart och terminsstart

Veckan innan skolan startar behöver du skapa ett användarkonto hos JU (Jönköping University) samt registrera dig till terminens kurser i Ladok. Inför registreringen kommer du att få ett e-postmeddelande med instruktioner. (Gäller utbildningar med JU som huvudman).

Inför varje ny termin behöver du logga in på Ladok och registrera dig på den terminens kurser (gäller ej Trafiklärare). Du som har CSN behöver intyga till dem också att du fortfarande studerar - läs mer på deras hemsida vad som gäller.


Ska du söka CSN?

Vi rekommenderar dig som söker CSN att ansöka för båda terminerna på en gång. Alltså ett helt läsår. Samtliga studier är heltid (100 %)


Reservplats

Har du fått besked om att ansökan har stängt eller att du står på reservplats? När vi fått besked från de som tackar ja till sin plats i första antagningen finns det möjlighet att erbjuda reservplatser. Vi uppmanar dig därför att kontakta respektive utbildningsledare efter uppropet för att få besked om lediga platser. Samma sak gäller dig som bara vill läsa någon enstaka kurs för att exempelvis få behörighet inför olika branschcertifikat.

 

Utrustning

Som studerande på Yrkeshögskolan förväntas du ha en bärbar dator av standardmodell.

Programvaror som officepaket tillhandahålls av JU och kommunen.

Hitta i våra lokaler

Karta över våning två

Våning två med salsnamn.

Terminstider

År två för påbörjade 2-åriga utbildningar
HT21 v35-v02, 210830-220116
VT22 v03-v22, 220117-220605

2-åriga utbildningar med start HT21
HT21 v35-v02, 210830-220116
VT22 v03-v22, 220117-220605
HT22 v35-v02, 220829-230115
VT22 v03-v22, 230116-230604

Automations- och robotingenjör
Hållbar produktion, Plast- och Polymeringenjör
Elektroniktekniker
Elkraftingenjör
Process- och automationsingenjör

1,5-åriga utbildningar med start HT21

HT21 v35-v02 210830-220116
VT22 v03-v22 220117-220605
HT22 v35-v02 220829-230115

Elprojektör
Produktionsutveckling

Övriga utbildningar

CNC-tekniker blått certifikat automation; HT21 v35-v02, 210830-220116 och VT22 v03-v22, 220117-220710
Svetsspecialist IWS och Svetskontrollant; planerad start VT22 (17 januari)
VA-projektör; planerad start VT22 (17 januari)

Vid ny termin

Inför varje ny termin behöver du som läser utbildningar med JU som huvudman logga in på Ladok och registrera dig för kommande kurser. Kan göras innan terminen börjar. Detta innebär att du registreras för den terminen. Utbildningsledaren registrerar också vilka som påbörjar en termin. Gällande hur du registrerar dig på CSN så kolla på deras hemsida / "Mina sidor".

GDPR

Vi följer dataskyddsförordningen, här kan du läsa mer på kommunens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Gällande publicering på internet (endast bilder knutna till skolan) får du lämna särskilt samtycke.

Yrkeshögskolan Jönköpings policys

  • Alla ska behandlas och behandla varandra med respekt och ha lika rättigheter, möjligheter samt skyldigheter.
  • Bedömningar av arbets- och studieinsats skall ske på saklig grund.
  • På YJ får ej media med pornografiskt eller stötande mot religion/härkomst och liknande innehåll förekomma.
  • Bruk, påverkan eller innehav av alkohol eller droger är förbjudet på YJ. Detta gäller på skolan såväl som alla aktiviteter påvisade av skolan (t ex LIA och studiebesök)
  • All form av fusk och otillåten plagiering är förbjuden och anmäls samt hanteras av ledningsgruppen.
  • Rökning får endast ske utanför skolområdet. Ej vid entréer och liknande.
  • Utöver föreläsningar så får högtalare ej användas, medtag egna hörlurar om du vill t. ex. vill spela musik.


Efter utbildningen - Studerande berättar vad som hände sen...

Yh-utbildningar följs upp ett halvår efter examen och visar att 93% hade jobb året efter sin examen (Länk till rapporten på MYh). Statistikt sett är förutsättningarna goda men det hänger givetvis mest på dig själv, vi på YJ ger förutsättningarna. Känner du att du behöver stöd eller hjälp så tala med din utbildningsledare, dels finns Särskilt Pedagogiskt Stöd men även handledning på andra sätt. Studiekamrater är också en värdefull resurs - arbeta tillsammans och lär av varandra. De, föreläsare, LIA-handledare osv kan alla bli delar i ditt nätverk.

Vi ser att ungefär hälften anställs av sin LIA-plats och många har färdig anställning inför examen. De övriga har oftast ordnat jobb inom någon månad från examen.

Här ser du exempel på tidigare studerande (alumner) och vad de gör nu.


Ida - ett strålande exempel på hur man kan byta bransch helt och bli Polymeringenjör

Hur kommer det sig att du valde polymeringenjör?

  • Jag kommer från restaurangbranschen, men trivdes inte riktigt och råkade snubbla in på plast där jag nu känner att jag hittat min passion. Jag blev snabbt intresserad och kände att det är här mina egenskaper passar in som bäst. Jag älskar att problemlösning och effektivisering! Jag vill lösa problem i produktion, göra den mer effektiv och vara en tillgång till ett företag. För att göra det så valde jag att plugga vidare, fann denna utbildning och har inte ångrat mig en sekund.

Vad är det bästa med dina studier?

  • Det är min lärare. Jag får lära mig så mycket utav honom och har en bra kontakt med honom. Jag berättade tidigt för han om mina ambitioner och mål och han har stöttat och hjälpt mig hela vägen. Han vill se mig och mina klasskamrater lyckas och hjälper oss på många mer sätt än bara med kunskap! Jag vill gärna göra examensarbete utomlands och han använder sina erfarenheter och kontakter för att hjälpa mig. Jag har aldrig tidigare varit med om en lärare som engagerat sig så mycket i sina studerande. Det är inte bara min lärare som stöttar mig till att få in min fot i plastindustrin, det är många andra från denna industri som jag träffat som välkomnar nya plastintresserade individer med öppna armar. Vart jag än har sökt hjälp har jag alltid fått mer än vad jag förväntat mig och ofta fått höra att de tycker att det är kul att unga söker sig till plastindustrin.

Hur har branschen bemött dig?

  • Det bästa med den här utbildningen och industrin är att du kan komma otroligt långt bara av att du är intresserad och nyfiken. Som exempel, på min första praktik var jag ganska ny inom tillverkningsprocessen och visste inte alls mycket. Men bara av att jag visade att jag var intresserad och nyfiken så delade de erfarna med sig av sina erfarenheter mer än gärna och de ville se mig lyckas.

 

Malin tidigare studerande på Svetsspecialist IWS och Svetsinspektör IWS-S

Vad gör du nu?

Jag är kvar på samma arbetsplats och jag har fått flera intressanta jobberbjudanden!

Efter utbildningen har jag fått högre lön, mer ansvar och ett större förtroende. Mitt jobb som ansvarig för utbildning på arbetsplatsen har blivit förbättrat och förfinat med bredare kunskap, som jag fick från utbildningen.

Hoppas allt är bra med er och att utbildningen fortsätter och är lika bra som jag upplevde den!

Med vänliga hälsningar

Malin Hindersson